Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem.
Składniki;
Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie;
5 dag masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe gruszki
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe gruszki
Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz.
W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30- 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Ostudzoną tarte posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepiękna.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;-)
UsuńNieziemsko smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Oczywiście, będę wpadać ;-) miłego dnia!
UsuńCzy ceramiczna forma do tart wstawiona do lodówki,a potem do gorącego piekarnika - nie pęknie?
OdpowiedzUsuńMałgosia
Moja foremka jest aluminiowa więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Ale na "Chłopski rozum" może się tak stać.Zamiast wykładać od razu foremkę ciastem, można je zawinąć w folie spożywczą i schłodzić a potem rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Wtedy spokojnie można włożyć ceramiczną foremkę bez obaw że coś jej się stanie ;-) Pozdrawiam!
UsuńDzięki za szybką odpowiedź. Może spróbuję upiec w niedzielny poranek :)
OdpowiedzUsuńMałgosia