listopada 08, 2015

Ryż na mleku kokosowym z pomarańczami.

Ryż lubiany raczej przez wszystkich, karmieni jesteśmy nim właściwie od małego. Kaszki, zupki, papki....
Przy różnego rodzaju zaburzeniach żołądkowych i td. ;-) Czyli najogólniej mówiąc ryż nam towarzyszy ciągle...
Dziś w formie szybkiego deseru.

Kto chętny?!


Składniki na 2-3 porcje;
pół szklanki ryżu
szklanką mleczka kokosowego
pół szklanki mleka
1 łyżka cukru (można zastąpić cukrem waniliowym)

Dodatkowo;
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

Ryż wypłukać, wsypać do garnka o grubym dnie i zalać mlekiem kokosowym. Gotować od czasu do czasu mieszać. Kiedy mleczko kokosowe nam wsiąknie w ryż ,wtedy po troszku dolewamy mleko krowie. (jeśli mamy więcej mleka kokosowego możemy w całości używać tylko mleczka kokosowego pomijając mleko krowie, lub odwrotnie) Ryż ma być gęsty i miękki. Pomarańczę umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe fileciki usuwając białą skórkę. (jeśli zostanie pomarańcze będą gorzkie)
Na patelnie wrzucamy pomarańcze, wsypujemy cukier i chwile smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a sos lekko zgęstnieje.
Ryż nakładać gałką do ziemniaków do pucharków, na wierzchu ułożyć kilka filecików pomarańczy z syropem i posypać posiekanymi orzechami.
Orzechy można pominąć.





Smacznego!

4 komentarze:

  1. coś dla mnie! :D wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz go robię do obiadu :-) do kurczaka. Mniam. Na szczęście mleczko kokosowe mam w domu i pomarańcze też.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger