listopada 19, 2015

Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem.

Ryby są ponoć bardzo zdrowe! hmm... to czemu jemy ich tak mało? ja postaram się to zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia?


Składniki;
2 pstrągi tęczowe (patroszone)
sól, pieprz
3 łyżki oleju lub oliwy
1 mały por ( biała część)
2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony)
3 ząbki czosnku
masło do posmarowania foremki

Pstrągi dokładnie myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ja nie obcinałam głów ani płetw, ale Wy możecie to zrobić. Nacieramy dokładnie solą z każdej strony i pieprzem.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 min. w 180C.

Gotowe!
Bardzo szybki obiad lub kolacja.

Moje zdjęcia zostały zrobione ekspresowo i wieczorową porą dlatego jakość jest marna ;-)
Tym razem głód wygrał!




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger