Dynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko.
Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są książki moje wypieki. więc jak tu się oprzeć?!
Składniki;
1 szkl. musu z dyni
pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)
2 jajka
3/4 szkl. brązowego cukru
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo;
masło do wysmarowania foremek
łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie;
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować i przelać do natłuszczonych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 min. aż pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni.
Gotowe.
Smacznego!
świetny deser :)
OdpowiedzUsuńto prawda, bardzo smaczny ;-)
Usuń