listopada 17, 2015

Dyniowy pudding.


Dynia! warzywo o wszechstronnym zastosowaniu! dziś w wersji na słodko.
Pudding powstał na potrzeby akcji na durszlaku, nagrodą są  książki moje wypieki.  więc jak tu się oprzeć?!



  Składniki;
1 szkl. musu z dyni
 pół puszki mleka kokosowego ( ok 200 ml)
 2 jajka
 3/4 szkl. brązowego cukru
 3 łyżki stopionego masła
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta soli

 Dodatkowo;
masło do wysmarowania foremek
łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki jogurtu naturalnego

  Przygotowanie;

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku około godziny. Nastepnie obieramy i blendujemy na gładki mus. W misce mieszamy mleko kokosowe z jajkami i cukrem. Dolewamy ostudzone masło i na końcu dokładamy dynie i przyprawy. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie zmiksować i przelać do natłuszczonych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 min. aż pudding będzie ścięty. Po tym czasie ostudzić a następnie włożyć do lodówki aby  się sciął. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypać wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. 

Gotowe.




Smacznego!


Moje wypieki. Wielki powrót

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger