Dynia w tym roku jest dla mnie odkryciem!
Oczywiście znam dynię, wiem jak wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem!
Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej.
Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować.
Składniki;
30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka )
1 jajko
sól, pieprz
15 dag dyni
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki (do sosu)
2 łyżki maki (do panierowania pulpecików)
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju
Przygotowanie;
Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
Pulpeciki podawać z ziemniakami lub kaszami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz