listopada 20, 2015

Babeczki kwiatki jabłkowo gruszkowe.

Kiedyś taki pomysł wykonania  podpatrzyłam na zagranicznych stronach. Pomyślałam ,ze i ja je wykonam bo dlaczego nie! i tak oto powstał bardzo pyszny deser.
Weekend już się zaczyna, pogoda też raczej nie sprzyja spacerom więc powodów jest kilka do tego aby je upiec.
Zapraszam!


Składniki;
 
30 dag mąki pszennej
20 dag twardego masła
cukier waniliowy
3 łyzki cukru pudru
2 łyzki śmietany
1 żółtko
 
 
Nadzienie;
2 gruszki
2 jabłka
3 łyzki cukru kryształu
3 łyzki wody (około)
białko do posmarowania babeczek
cukier puder do posypania
 
 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. pół godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Owoce obieramy i kroimy w drobną kostke. Wrzucamy na patelnie, wsypujemy cukier i wlewamy wode. Smażymy aż owoce będą się rozpadac. Jeśli nam się przypalają wtedy podlewamy odrobiną wody.
Formę na muffiny (12 sztuk) dokładnie natłuścić aby ciasto nam nie przywierało. Ciasto wyjąc z lodówki , rozwałkować na grubość około 3mm. i szklanką wykrawać koła. Kołem wylepić dokładnie dołek muffinki. Płatki wykrawamy małym kieliszkiem. Na około dołka przyklejamy płatki. Do środka wkładamy nadzienie a wierzch przykrywamy kolejnym kółkiem lub tez nie. Ciastem wylepiamy co drugi dołek aby babeczki się ze sobą nie stykały. Smarujemy roztrzepanym białkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy aż babeczki się przyrumienią. Około 25- 30 min.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 


 
 
Zdjęcie robione telefonem więc jakość słaba, ale przybliży Wam nieco formę wykonania ;-)
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger