Sezon dyniowy już powoli dobiega końca więc dziś pomysł na słodko. Zapraszam Was na pyszne , wilgotne ciasto dyniowe!
Składniki; (foremka 18x30cm)
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
10 dag roztopionego masła
25 dag puree z dyni (ok 5-6 łyżek)
15 dag marchewki ( 2 małe)
Polewa;
15 dag cukru kryształu
1/3 szkl. śmietany kremówki (30 lub 36%)
Dodatkowo ;
posiekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie;
Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy startą marchewkę na dużych oczkach ( można tez na mniejszych, jednak ja chciałam aby marchew po upieczeniu była widoczna) i pure dyniowe. Delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone.
Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelnię wsypujemy cukier i prażymy do uzyskania płynnej konsystencji. Prażymy na niezbyt wielkim ogniu aby nie przypalić, kiedy cukier jest płynny i ma bursztynowy kolor, sciągamy patelnie z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę. Należy być ostrożnym ponieważ masa będzie się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem. Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami.
Gotowe!
Smacznego!
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Dziękuję!
UsuńJeśli chodzi o konkurs postaram się coś wymyśleć ;-)
cóż za piękny pomarańczowy kolor :)
OdpowiedzUsuńKolor rzeczywiście piękny, smak też niczego sobie ;-)
OdpowiedzUsuń