listopada 24, 2015

Jesienny kociołek.

To taka propozycja na chłodny dzień. Właściwie do tego dania można dodać to co akurat posiadamy w lodówce. A więc do dzieła!




Składniki:
1 laska kiełbasy zwyczajnej (dobrej gatunkowo)
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
1 małą cukinia
3 papryki
3 pomidory
30 dag pieczarek
pół puszki kukurydzy
2 cebule
2 zabki czosnku
1 łyzka smalcu gęsiego
2 łyzki przecieru pomidorowego

 przyprawy ;
sól, pieprz, kolendra

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na smalcu, dodac do garnka. Papryki pokroić w kostke, pomidory sparzyć, obrac ze skórki i równiez pokroić. Warzywa dodac do cebuli i dusic na małym ogniu. Pieczarki jeśli sa duże,należy obrac i pokroić w talarki, jeśli malutkie wystarczy tylko pokroić, dodac do warzyw. Wedline pokroić i podsmazyc. Czosnek przecisnąć przez praske i wszystko dodac do garnka. Na samym końcu dodac cukinie pokrojoną w kostke ze skóra i odsączoną kukurydze. Dusic jeszcze chwile do miekkosci warzyw, doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Podawac z pieczywem lub z ziemniakami. 
Jeśli jest wyczuwalny bardzo kwaśny smak przecieru wtedy możemy posłodzić - ok łyżeczką cukru.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Kociołek. :) Ja zostawiam na zimę. :D Jeszcze za ciepło, zapotzrebowanie na kalorie jest zbyt małe, na takie ekstrasy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kociołek w większości składa się z warzyw więc moje zdanie jest nieco inne. W takiej porcji warzyw - porcja wędliny właściwie ginie. Ja już zajadam się kociołkiem a Gosposia Gender niech robi to zimą ;-) pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger