Polecam bo jest bardzo smaczne!
Składniki na ciasto;
15 dag masła lub margaryny
60 dag mąki pszennej
3 łyżki miodu
25 dag cukru pudru
1 łyżka octu
3/4 łyżki sody
2 jajka
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
1 puszka masy kajmakowej (460 g)
30 dag masła w temp, pokojowej
ok pół batonika snikers
Przygotowanie;
Masło rozpuścić w garnuszku o grubym dnie, dodać miód i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. W kubku sodę mieszamy z octem. Wlewamy do masy w garnku. Chwilę podgrzewamy co jakiś czas mieszamy. Masa zacznie rosnąć, zmieniać kolor i konsystencję. Będzie wręcz pomarańczowa ale taka ma być. Odstawić garnek do lekkiego przestudzenia( tak, aby jajka po dodaniu się nie ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei.
Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko, na 2-3 mm. Papier z ciastem wkładamy do blaszki o wymiarach 25x35 cm. Nadmiar ciasta odcinamy i uzupełniamy ewentualne braki w innym miejscu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie jednak po kilku chwilach robi się twarde. Można je wyrównać a ścinki odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta.
Masa;
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie gładki.
Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilkunastu godzinach, kiedy blaty zmiękną. Przed podaniem ciasto wyjąć na jakieś pół godz. z lodówki.
Smacznego!
Oj zjadłabym takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńO matko ale bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym takie ciasto. Kiedyś na pewno będę chciała je wykonać.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ale akurat postanowiłam ograniczyć słodkie a ty takie cuda dodajesz :(
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie na pewno wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńrozpusta, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńostatnio jadlam w cukierni wiec moze tym razem zrobię sama
OdpowiedzUsuńOjej cos pysznego
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś!!! Już wiem co będę robić w weekend :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie ciacho 😊
OdpowiedzUsuńaz zgłodniałam, do kawusi w sam raz takie ciacho
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie ale za dużo zabawy z tymi warstwami jak dla mnie. Podoba mi się masa i chętnie ja wykorzystam z innym ciastem
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem na diecie no!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam szlaban na słodkości, ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWpisane w plany na najbliższy weekend! <3
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia piec ciasta, więc przekażę mu twój przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Wygląda naprawdę pysznie:))
OdpowiedzUsuńjak ono smakowicie sie prezentuje,. musi naprawdę być pyszne
OdpowiedzUsuńMniam, jestem fanką ciast z masą krówkową.
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się prześlicznie i samkowicie !
OdpowiedzUsuńTo ciasto mnie zachwyciło. Właśnie dziś je robię. Placki już popieczone czekają. Zrobię jeszcze masę budyń też już się studzi. I mam nadzieję że zrobię wrażenie na moich znajomych z pracy bo piekę je specjalnie na swoje urodziny. Mnie już przepis uwzial a smakiem przekonam się niebawem. Dzięki za fajny przepis. ��
OdpowiedzUsuń