Do chleba bezglutenowego przymierzałam się już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu jednego dnia) ponieważ następnego bardzo się kruszy i bardzo ciężko jest pokroić w miarę ładne kromeczki.
Składniki;
2 szklanki mąki jaglanej Skworcu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki z tapioki Skworcu
1.5 szkl kefiru lub maślanki
2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
pół szklanki wody
1 łyżka suszonych drożdży (8g)
3 łyżki masła ( o temp, pokojowej)
2 łyżeczki soli morskiej Skworcu
płatki jaglane do posypania
do chleba można dodać swoje ulubione zioła
Przygotowanie;
W misce należy wymieszać wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie "pracować". Do mąki dodaje kefir i mikserem zagniatam ciasto. Następnie dolewam drożdże i dorzucam masło. Miksuje dalej. ciasto ma być gęste lecz klejące. Jeśli jest zbyt zbite dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Ciasto przekładam do blaszki, wyrównuję mokrą ręką, posypuję płatkami jaglanymi i odstawiam na około 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb będzie jasny, nie zarumieni się.
Smacznego!
Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest nieco mdły.
zdecydowanie muszę się przełamać do systematycznego pieczenia chleba. Nie ma to jak własny
OdpowiedzUsuńA ja juz nie piekę chleba, za duzo go schodziło bo był tak dobry:-)
OdpowiedzUsuńA jak ten chleb zachowuje się podczas krojenia, nie kruszy się? Przepis bardzo podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńChleb musi dokładnie ostygnąć, niestety trochę się kruszy... i kroić trzeba bardzo delikatnie aby zachował wygląd kromeczki. U mnie odchodziła niestety góra chleba...
UsuńMy co 2-3 dzien pieczemy chleb. Uwielbiam ten zapach uniszacy się w kuchni po wyjęciu bochenka. Takiego jeszcze nie próbowałam zrobić a wygląda aetycznie
OdpowiedzUsuńA jak ten chleb zachowuje się podczas krojenia, nie kruszy się? Przepis bardzo podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńNie wiesz czym mogę zastąpić kefir albo maślankę? O ile w ogóle się da przy tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńWiem ,że jest coś takiego jak kefir wodny dla wegan. W oryginalnym przepisie była tez propozycja dodania tego kefiru, ale nie wiem czy jest łatwo dostępny. Nigdy nie miałam z nim styczności.
Usuńo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWygląda prze smacznie! Muszę koniecznie kiedyś wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;-)
UsuńKusząco wygląda. I na pewno jest zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie mniam.
OdpowiedzUsuńOd dawna zamierzam sie do upieczenia chleba ale z marnym skutkiem
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na taki chlebek
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taki chlebek. Może kiedyś się odważę się:>
OdpowiedzUsuńMusi byc smaczny :) Jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie musze wypróbować
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :D Jestem ciekawa czy by mi posmakował :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego chleba. Chciałabym taki upiec, jednak nie wiem, czy piekarnik dobrze by go wypiekł. Lubie takie zdrowe przepisy i na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. Dodam też na pewno zioła :) Może czarnuszkę? Myślę, że dodałaby fajnego posmaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i chętnie bym taki upiekła. Dziś robiłam ciasto z bananów i fasoli
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego chleba a wyglada ma bardzo smaczny a przy tym zdrowy.
OdpowiedzUsuńJa niestety nie posiadam piekarnika. Tak bym go chętnie upiekła.
OdpowiedzUsuńWłaśnie sie zabieram na upieczenie chleba. Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, bede musiała z niego skorzystac :)
OdpowiedzUsuńMam w domu tylko mąkę jaglaną, więc raczej nie skorzystam, ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa chyba nie mam cierpliwości do takich wypieków, dobrze ze sklep bio mam blisko 😎
OdpowiedzUsuńO wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, mam zapas kaszy jaglanej, więc wypróbuje przepis w najbliższy weekend.
OdpowiedzUsuń