Grzyby ponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-)
Wpadajcie!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki oleju
gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka)
szczypta soli
Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.
Składniki na farsz;
50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki)
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pierz do smaku
białko które zostało z ciasta
masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów
Przygotowanie;
Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną. Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kasze, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.
Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz