Są takie dania w mojej rodzinie których się nie zmienia,nie upiększa smakowo tylko zawsze gotuje się według tego samego przepisu. To nich właśnie należy to danie.
Składniki;
1 pęczek botwiny
1 marchewka
1 laska zwyczajnej
kawałek selera
6 jajek
koperek
sól, pieprz
pół pora
łyzka masła
2 łyzki smietany
2 łyzki oleju
Botwine dokładnie myjemy a następnie kroimy w drobną kostke, pora również kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyzke masła i wrzucamy warzywa, chwile dusimy po czym zalewamy woda. Na patelni na 2 łyzkach oleju podsmażamy kiełbase pokrojoną w plasterki i odstawiamy. Marchew i seler kroimy w drobną kostke i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu az warzywa zmiekna. Na samym końcu dodajemy podsmazona kiełbase, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku. Jeśli wlaliśmy za dużo wody i nasza zupa jest zbyt blada wtedy możemy dolac odrobine barszczu czerwonego z butelki. Możemy rózniez doprawić smietana. Do garnuszka wkładamy smietane, wlewamy kilka łyzek goracej zupy. Dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do zupy. Posypujemy koperkiem. Podajemy z jajkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz