Od dłuższego czasu leżało ciasto francuskie w zamrażarce wiec w końcu postanowiłam je wykorzystać, a ze i truskawki już nasze polskie pojawiły się w sklepach i na targach więc powstały te pyszne "ciasteczka". A jakie szybkie!
Składniki;
1 arkusz ciasta francuskiego
2 pudełeczka serka owocowego (ja użyłam almette )ale spokojnie może być ok 30 dag twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi cukru i kilkoma łyzkami musu z truskawek.
kilkanaście truskawek
listki miety do dekoracji
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem. (Zostawiamy kilka łyżeczek serka jeśli po upieczeniu chcemy ciastka nim udekorować) Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, rozrzucając niedbale po całym cieście. Nastepnie zawijamy w rulon. Blache wykładamy papierem do pieczenia. Rulon kroimy na plastry około 1,5cm grubości i układamy na blaszce zachowując niewielki odstęp. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200C na około 25 min. Do czasu az się ładnie zezłocą. Po wyjęciu i ostudzeniu zawijaski dekorujemy serkiem, plasterkiem truskawki i listkiem mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz