Żeberka to moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole.
Skłądniki;
1 kg żeberek wieprzowych
1 czerwona papryka
kilka pieczarek
1 cebula
Marynata;
pół szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
pół szkl. wody
sól, pieprz,
3 łyzki miodu
Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy a następnie zalewamy mieso, dodatkowo nacierając je aby marynata pokryła całe mieso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc.
Mieso przełozyc do naczynia żaroodpornego, dodac pokrojona na ćwiartki paprykę,cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy tez z ziemniakami.
A Wy jak najczęściej podajecie żeberka?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz