Racuchy czy inne placuszki robię wtedy kiedy goni mnie czas i nie mam czasu na dwu daniowy obiad...
Tak też powstały te pyszne racuchy z płatkami owsianymi.
Składniki;
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych lub żytnich Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 szklanka mleka
1 banan
do smażenia olej kokosowy Skworcu
opcjonalnie;
do posypania cukier trzcinowy Skworcu
Przygotowanie;
W jednej misce połączyć suche składniki, dodać żółtka jajek, mleko i zmiksować. W drugiej misce ubić pianę z białek, następnie porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać. Ciasto powinno być mocno "puchate" . Banana pokroić w drobną kostkę, dosypać do ciasta i lekko zamieszać.
Na patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i kłaść porcje ciasta (jedna łyżka wystarczy) smażyć na rumiano z dwóch stron. Co jakiś czas dodawać po łyżeczce oleju na patelnię.
Przed podaniem można posypać cukrem trzcinowym.
Ja podałam dodatkowo z truskawkami.
Smacznego!
Pyszne placuszki :D
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam a uwielbiam racuchy więc chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam racuchów, muszę spróbować przepisu :)
OdpowiedzUsuńRacuchy robię minimum raz na 2 tygodnie, dzieciaki i mąż bardzo lubią. Ja robię na serku waniliowym i zazwyczaj z owocami sezonowymi.
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam :) Będę musiała wypróbowac przepisu :)
OdpowiedzUsuńPycha! Zjadłabym takie bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie, wiosenne danie jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie, mi racuchy kojarzą się z jabłkami i generalnie dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńRacuchy bardzo, bardzo lubie:))
OdpowiedzUsuńLubię racuchy i często robię z owocami, muszę teraz spróbować z płatkami
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki ;)
OdpowiedzUsuńKocham racuchy, a ty narobiłaś mi smaku :D Ty niedobra Ty :D
OdpowiedzUsuńHello, I log on to your blogs on a regular basis. Your humoristic style is
OdpowiedzUsuńawesome, keep up the good work!
ale dawno nie jadłam, pycha
OdpowiedzUsuńNiebawem wypróbuję ten przepis. Takie smakołyki na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym.
OdpowiedzUsuńracuchy jemy bardzo często na sniadanie
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam niczego takiego a teraz mam wielką ochotę. Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńmniam! same smakowitości u ciebie :)
OdpowiedzUsuńZrobię je jutro na obiad. Wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda. Bardzo chętnie je przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Bardzo chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuń