Jutro niedziela więc jeśli jeszcze nie macie ciasta do kawy to bardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości.
Smakuje obłędnie...
Składniki na biszkopt;
3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
2- 3 jabłka
Beza;
3 białka
4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie;
Ubijamy białka na biszkopt z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Dodajemy cukier - łyżka po łyżce i ciągle ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 6 żółtek. Ubijamy nadal. Na samym końcu dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 30 min. na wierzch ciasta wykładamy bezę, robiąc po wierzchu ślimaka trzonkiem od łyżki. Wkładamy na około 10 min. zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni.
Taka uwaga - jabłka najlepiej wybrać o miękkim miąższu. Twarde nie zdążą nam się upiec i są w cieście nieco twardawe ;-)
Smacznego!
Smakuje obłędnie...
Składniki na biszkopt;
3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
2- 3 jabłka
Beza;
3 białka
4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie;
Ubijamy białka na biszkopt z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Dodajemy cukier - łyżka po łyżce i ciągle ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 6 żółtek. Ubijamy nadal. Na samym końcu dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 30 min. na wierzch ciasta wykładamy bezę, robiąc po wierzchu ślimaka trzonkiem od łyżki. Wkładamy na około 10 min. zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni.
Taka uwaga - jabłka najlepiej wybrać o miękkim miąższu. Twarde nie zdążą nam się upiec i są w cieście nieco twardawe ;-)
Smacznego!
Poproszę kawałeczek ��
OdpowiedzUsuń