września 12, 2016

Indyk po indyjsku w sosie tikka masala.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni a szczególne poznawać smaki innych miejsc na ziemi. Całkiem nie dawno otrzymałam paczkę z przyprawami od sklepu internetowego Skworcu.com.pl , dzięki nim przenosić się będę smakowo w różne rejony świata! są to przyprawy za którymi w stacjonarnym sklepie musiałabym się trochę nachodzić, a i tak nie jestem pewna czy w moim mieście dostałabym je wszystkie. Sklep SKWORCU to naprawdę świetne rozwiązanie - mnóstwo przypraw, bakalii, kaw czy herbat. Kilka kliknięć i aromatyczna paczka jest u nas w domu. Ja jestem zdecydowanie na tak!
Dziś swoją podróż po smakach  zaczynam od INDII!


Składniki;
50 dag filetu z indyka
1 cebula
3 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy tikka masala Skworcu
1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu
1 łyżeczka suszonych liści kozieradki  Skworcu
szczypta chili, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy
1 szklanka mleka
2 łyżki puree z orzechów nerkowca ( 5 dag orzechów)

Przygotowanie;
Cebulę wraz  z czosnkiem obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy na mus. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmiksowaną cebulę , przyprawę tikka masala,  kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki  pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie  podajemy.
Ja podałam z ryżem jaśminowym.


Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.COM.PL


Zapraszam!

1 komentarz:

  1. Danie wygląda i na pewno smakuje fantastycznie, jestem bardzo ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger