stycznia 23, 2016

Smażone bataty idealne do obiadu.

Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze!


Składniki;
1 duży batat
sól, pieprz
ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki)
garść orzechów włoskich
natka pietruszki



Przygotowanie;
Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę staramy się delikatnie mieszać aby dobrze się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą.
Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Najlepiej smakują gdy są ciepłe.



Smacznego!




2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger