Bataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze!
Składniki;
1 duży batat
sól, pieprz
ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki)
garść orzechów włoskich
natka pietruszki
Przygotowanie;
Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę staramy się delikatnie mieszać aby dobrze się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą.
Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Najlepiej smakują gdy są ciepłe.
Składniki;
1 duży batat
sól, pieprz
ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki)
garść orzechów włoskich
natka pietruszki
Przygotowanie;
Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę staramy się delikatnie mieszać aby dobrze się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą.
Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki.
Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Najlepiej smakują gdy są ciepłe.
Smacznego!
Wyglądają smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń