Ostatnio były z patelni to teraz z piekarnika.
Frytki lubi każdy mimo iż nie są najzdrowsze, te są inne. Dzieci powinny po nie także chętnie sięgać , sprawdźcie!
Składniki;
2 duże bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, łyżeczka rozmarynu(może być suszony)
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie;
Bataty należy obrać a następnie pokroić w słupki. Włożyć do miski, dodać sól, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Frytki należy tak układać aby na siebie nie nachodziły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15 min, po tym czasie blaszkę wyjmujemy a frytki odwracamy na druga stronę i znów pieczemy około 15 min. do momentu aż będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Smacznego!
Frytki lubi każdy mimo iż nie są najzdrowsze, te są inne. Dzieci powinny po nie także chętnie sięgać , sprawdźcie!
Składniki;
2 duże bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, łyżeczka rozmarynu(może być suszony)
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie;
Bataty należy obrać a następnie pokroić w słupki. Włożyć do miski, dodać sól, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Frytki należy tak układać aby na siebie nie nachodziły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15 min, po tym czasie blaszkę wyjmujemy a frytki odwracamy na druga stronę i znów pieczemy około 15 min. do momentu aż będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Pycha i kolor mają cudny :) Bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńMy powoli się do nich przekonujemy ;-)
Usuń