Dziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam!
A Wy?
Składniki;
3 skrzydełka kurze
1 pietruszka
2 marchewki
30 dag pieczarek
sól, pieprz, ostra papryka
2 łyżki śmietany 18%
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki
makaron ( u mnie kokardki) 10 dag
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości, ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut. Rosół przecedzić. Warzywa pokroić w kostkę, dodać podduszone pieczarki i gotować jeszcze kilka minut. Wrzucić pokrojone warzywa.
W osolonej wodzie ugotować makaron. Zupę zabielamy śmietaną oraz doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem.
Smacznego!
Też uwielbiam zupę pieczarkową i to właśnie z makaronem, a nie jak niektórzy podają z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pieczarkowej z ziemniakami, czas nadrobić.
UsuńJaka ilością wody zalać skrzydełka?
OdpowiedzUsuńTaką aby mięso jak i warzywa były pod wodą. Po ugotowaniu wszystkich składników i dodaniu pieczarek należy wlać tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Ja zupy gotuje w garnku 2,5l. Więc wodę dolewam zawsze na "oko" ;-) Pozdrawiam.
Usuń