Pierogi to takie danie które znamy od zawsze! jedynie farsz przechodzi metamorfozy -czasami idealne czasami mniej korzystne. Mój dzisiejszy farsz jest tak samo tradycyjny jak nazwa dania które dziś polecam.
Forma podania ? hmmm... gdyby nie internet to zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów!
Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-)
Składniki na farsz;
30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie)
1 marchewka (warzywa również ugotowane)
1 pietruszka
pół małego selera
1 jajko
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka suszonej bazylii
olej
Ciasto;
50 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
Mięso przepuszczamy razem z ugotowanymi warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu)
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie aby nie wyschło.
Ciasto wałkujemy na cienki placek. Kubkiem wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy szyszki. Ja uczyłam się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4
Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch.
Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów.
A tutaj przed ugotowaniem;
Smacznego!
Wyglądają przepięknie, nigdy nie widziałam tak ciekawego sposobu na lepienie pierogów ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, internet to kopalnia wiedzy - stwierdzam! gdyby nie on również nie miała bym pojęcia, ze tak można ulepić pierogi ;-)
UsuńWyglądają super😀Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają super😀Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń