Zapiekanki uwielbiam a te owocowe jeszcze bardziej!
Na takie mroźne dni idealne! pyszny podwieczorek....
Składniki na 3 niewielkie naczynka;
4 jabłka
pół cytryny
garść rodzynek
2 jajka
150 ml. gęstej śmietany
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
masło do natłuszczenia naczynek
Przygotowanie;
Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńsmaczna, szybka, zdrowa.... polecam! ;-)
Usuń