stycznia 25, 2016

Zupa z soczewicą i porem.

Na dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna!
Kto chętny?

Zapraszam!


Składniki;
2 skrzydełka kurze
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
pół szklanki czerwonej soczewicy
sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna
1 łyżka masła


Przygotowanie;
Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Doprawiamy do smaku.

Zupę możemy zabielić śmietaną jednak ja tego nie robiłam.




Smacznego!


2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger