Dziś zapraszam Was na szarlotkę, weekend już za parę godzin więc można działać w kuchni!
Kto chętny?
Składniki na spód; (tortownica 26)
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
ok. 12 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie;
6 jabłek
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy
jeśli wyda Wam się mało słodkie wtedy dosypać cukru tyle ile uważacie
Gruba "kruszonka";
ok 10 dag masła (lub margaryny)
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mąki
Przygotowanie;
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości.
Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta.
Piec około 40 min. w temp. 180C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kto chętny?
Składniki na spód; (tortownica 26)
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
ok. 12 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
Nadzienie;
6 jabłek
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy
jeśli wyda Wam się mało słodkie wtedy dosypać cukru tyle ile uważacie
Gruba "kruszonka";
ok 10 dag masła (lub margaryny)
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mąki
Przygotowanie;
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości.
Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100C i piec kilka minut aż lekko się przypiecze. W tym czasie przygotować kruszonkę która ma konsystencję ciasta. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się zbyt dobrze kleić wtedy dodać kilka kropel wody lub masła. Jednak aby zmniejszyć kaloryczność ciasta ja dodałam właśnie odrobinę wody.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Kruszonkę urywać małymi kawałkami i wyłożyć wierzch ciasta.
Piec około 40 min. w temp. 180C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz