stycznia 29, 2016

Pizza misz masz...

Dzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze!
A więc do dzieła!


Składniki na ciasto;
2,5 szkl. mąki pszennej
10 g drożdży
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
ok. 1 szkl. ciepłej wody ( tyle ile mąka zabierze)


Dodatkowo;
2 pomidory
ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser
wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag)
kilka pieczarek (ok. 25 dag)
2 łyżki przecieru pomidorowego
pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie
łyżka masła do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch oprószamy mąką i odstawiamy na parę minut. Po tym czasie rozczyn w "dołku" powinien urosnąć. Delikatnie mieszamy a następnie ugniatamy kilka minut ciasto. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Pomidory obieramy ze skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy a następnie obieramy) Kroimy na półplasterki, odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody.

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty.
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka). Na to układamy po kolei po połowie składników. Po połowie ponieważ z podanej porcji ciasta wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu.
Po wierzchu możemy delikatnie posypać solą ,pieprzem a także bazylią czy ziołami prowansalskimi.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180C i pieczemy około 15 min. Później foremkę wysuwamy a na wierzchu układamy ser. Pieczemy do momentu roztopienia się sera.
Możemy podać z ulubionymi sosami.

Gotowe!




                                                         
                                                     A tutaj przed pieczeniem.

Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger