stycznia 26, 2016

Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami.

Możecie być pewni z tym daniem nie będzie nudy na stole. Mięso jest smaczne i soczyste! a to najważniejsze. Trochę czasu zajmuję wyjęcie kości jeśli się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny!
Polecam!
 
Składniki;
3 podudzia z kurczaka
4 pieczarki
pół czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu
olej
 
Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy pomocy noża wyjąć wszystkie kości.( ja robiłam to rękami, tak było mi najwygodniej) Należy robić to delikatnie aby nie ponacinać i  nie przerwać skóry.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę i paprykę także. Czosnek zetrzeć na tarce.
Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i rozmarynem. Następnie dodać pieczarki i paprykę, smażyć do momentu odparowania płynu. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Napełniać nim udka, wkładając go dodatkowo w szczelinę po kości. Wykałaczkami spinamy dokładnie mięso formując kształt udka. A następnie dokładnie natrzeć je przyprawą do kurczaka.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia.
Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym sosem.






 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkue dania z kurczaka. To wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger