stycznia 13, 2016

Pieczony schab z czosnkiem i ziołami.

 W prawdzie już po świętach więc załączony obrazek jest trochę mniej aktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku.
Zapraszam do wypróbowania!

 
Składniki;
1,7 kg schabu ( tyle było u mnie)
5 ząbków czosnku
1 łyżka soli
 
Marynata;
8 łyżek oleju
1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka majeranku
pieprz


Przygotowanie;
Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie schab przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 1,5 godz. Im większy kawałek schabu tym dłużej go pieczemy.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem. Jeśli natomiast sos nam wyparował wtedy mięso podlewamy  ciepłą wodą.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger