września 22, 2016

Lemon sevai.

Dzisiaj kolejna propozycja prosto z Indii! oczywiście danie zostało poddane lekkiej modyfikacji ...
Radosne kolory na talerzu poprawią humor gdy za oknem taka szaruga!
Zapraszam!


Składniki;
20 dag makaronu ryżowego nitki
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki zielonej soczewicy
kilka plasterków chili
garść migdałów lub orzeszków ziemnych
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju
sól do smaku
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy Skworcu
kilka liści curry Skworcu
szczypta asafetydy Skworcu

Przygotowanie;
Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru od wszystkich przypraw. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do swoich potrzeb. Podajemy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger