Spaghetti mogłabym jeść każdego dnia! moja córka także. Dziś mam dla Was przepis właśnie na to danie - spaghetti alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej 2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie.
Składniki;
50 dag makaronu spaghetti
1 cebula drobno posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 obrana marchew i starta na tarce
1 posiekana łodyga selera naciowego
5 dag pancetty lub innego boczku
35 dag mielonej wołowiny
400 ml posiekanych pomidorów z puszki
2 łyżeczki suszonego oregano
125 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
ser parmezan do dekoracji
bazylia do dekoracji
50 dag makaronu spaghetti
1 cebula drobno posiekana
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 obrana marchew i starta na tarce
1 posiekana łodyga selera naciowego
5 dag pancetty lub innego boczku
35 dag mielonej wołowiny
400 ml posiekanych pomidorów z puszki
2 łyżeczki suszonego oregano
125 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, cukier i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
ser parmezan do dekoracji
bazylia do dekoracji
Przygotowanie;
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Klasyka na talerzu - nie ważne jak długo gotowana :) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń