Długowieczność, kurcze ... jak tego dokonać?! ponoć odpowiednia dieta przedłuża nasze życie, czy to prawda? no cóż, jeśli nie przyjmiemy, że tak jest i nie spróbujemy to zostanie tylko żal i rozczarowanie. Więc ja małymi kroczkami zaczynam dbać o to co jem....
Na początek mam dla Was pyszny przepis na kalafiora z piekarnika. Musze przyznać, że miło mnie rozczarował, mnie smakowało. a jeśli i Wy chcecie to sprawdzić - oto przepis...
Składniki;
1 średni kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 szczypty czarnego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie;
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Przekładamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie aby każda różyczka była obtoczona w mieszance. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 200- 220 C. Do czasu aż kalafior będzie złoty i miękki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia długowiecznych. To zbiór przepisów dzięki którym dbamy o nasze zdrowie - obniżamy cholesterol, wzmacniamy odporność, serce a także pamięć.
Autorka książki wiedzę z którą się dzieli zdobyła poprzez rozmowę z wieloma uczonymi ludźmi. Twierdzi, że pokarm odżywia ciało, że zasób kwasów tłuszczowych omega 3 w naszym organizmie może ochronić nas przed chorobą Alzheimera . Jeśli nasza dieta jest bogata w większe ilości błonnika obecnego w takich produktach jak całe ziarna, fasola, jagody czy inne chrupiące warzywa wtedy z naszej wątroby pomagamy usuwać tzw, śmieci metaboliczne zalegające w wątrobie. Każdy narząd "ma się świetnie" dzięki odpowiednik składnikom i o tym właśnie przeczytacie w tej książce, co jeść a czego unikać aby dłużej cieszyć się własnym zdrowiem.
W kolejnej części przeczytamy o tym dlaczego produkty pełnoziarniste uzdrawiają nasz organizm. Co to kulinarna apteka i jakie produkty i dlaczego do niej zaliczamy.
Aż w końcu przechodzimy do przepisów które podzielone są na 8 grup. M.in. Przekąski i inne drobiazgi, słodkie co nieco, potrawy bogate w białko i jeszcze kilka innych. Tej książki nie da się przejrzeć i wszystko wiedzieć, ta książka wymaga czasu aby zapoznać się z wszystkimi zagadnieniami a następnie zacząć wdrażać je w codzienne życie.
Tytuł - Kuchnia długowiecznych
Autor- Rebecca Katz i Mat Edelson
Wydawnictwo - Wydawnictwo M ( zdrowe zdrowie)
Ilość stron - 351 stron
Oprawa - Miękka
Z książki dowiecie się jakie są najpotężniejsze pokarmy wzmacniające nasze zdrowie. To przewodnik pełen smaku który przedstawia najbardziej skuteczne i smaczne sposoby wykorzystania żywności w celu poprawy kondycji całego ciała.
Polecam!
Ps. Książkę możecie także kupić na tej stronie.
mniam, jak on smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKalafior uwielbiam o jem tak czesto jak tylko mogę. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafior, ale tak przyprawionego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTaki kalafior musi smakować nieziemsko.
OdpowiedzUsuńchętnie widziałabym tą pozycję u siebie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kalafior, ale w takim wydaniu go jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńMniam same pysznosvi w tej książce . Ciekawa
OdpowiedzUsuńKalafiora uwielbiam, chociaz kiedys za nim nie przepadalam :))
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam książki z przepisami;) A kalafior bardzo lubie, choć zazwyczaj jadam klasycznie z pieczoną bułką tartą ;D
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję, jestem wegetarianką i szukam ciągle nowych kulinarnych inspiracji.
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że z kalafiora można zrobić takie apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe przepisy, kupuję;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kalafiorem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora, jednak w taki sposób nigdy go nie przyrządzałam. Dla wegetarianina taki posiłek można przyrządzać do woli.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego kalafiorka :)
OdpowiedzUsuńPotrafisz narobić smaka :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam! To kolejny przepis od Ciebie, który dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńDawno kalafiora nie jadłam
OdpowiedzUsuńJa raczej nie przypadam za kalafiorami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora! Propozycja totalnie dla mnie i mimo dwóch lewych rąk może uda mi się ogarnąć ten przepis !
OdpowiedzUsuńjak ja lubię przeglądać książki kucharskie
OdpowiedzUsuńSuper ksiazka :) mam kilka ktorych uzywam czesto. A kalafiora UWIELBIAM
OdpowiedzUsuńKocham kalafior! Mogłabym jeśc go codziennie. Z chęcią wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńkalafiorka bym zadła chetnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora w każdej postaci. :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojej mamy.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak taki kalafiorek smakuje? Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam kalafiora, musze to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńNie od dziś wiadomo, że to co jemy ma wpływ na długość naszego życia. Więcej czynników można poznać w artykułach dostępnych na stronie https://dlugowiecznosc.org/.
OdpowiedzUsuń