maja 17, 2018

Kalafior pieczony na złocisto i recenzja ksiażki Kuchnia długowiecznych.

Kuchnia długowiecznych to kolejna książka z serii zdrowe zdrowie od Wydawnictwa M. 
Długowieczność, kurcze ... jak tego dokonać?! ponoć odpowiednia dieta przedłuża nasze życie, czy to prawda? no cóż, jeśli nie przyjmiemy, że tak jest i nie spróbujemy to zostanie tylko żal i rozczarowanie. Więc ja małymi kroczkami zaczynam dbać o to co jem....

Na początek mam dla Was pyszny przepis na kalafiora z piekarnika. Musze przyznać, że miło mnie rozczarował, mnie smakowało. a jeśli i Wy chcecie to sprawdzić - oto przepis...



Składniki;
1 średni kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 szczypty czarnego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie;
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Przekładamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie aby każda różyczka była obtoczona w mieszance. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 200- 220 C. Do czasu aż kalafior będzie złoty i miękki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.
Smacznego!





Przepis pochodzi z książki Kuchnia długowiecznych. To zbiór przepisów dzięki którym dbamy o nasze zdrowie -  obniżamy cholesterol, wzmacniamy odporność, serce a także pamięć. 
Autorka książki wiedzę z którą się dzieli zdobyła poprzez rozmowę z wieloma uczonymi ludźmi. Twierdzi, że pokarm odżywia ciało, że zasób kwasów tłuszczowych omega 3 w naszym organizmie może ochronić nas przed chorobą Alzheimera . Jeśli nasza dieta jest bogata w większe ilości błonnika obecnego w takich produktach jak całe ziarna, fasola, jagody czy inne chrupiące warzywa wtedy z naszej wątroby pomagamy usuwać tzw, śmieci metaboliczne zalegające w wątrobie. Każdy narząd "ma się świetnie" dzięki odpowiednik składnikom i o tym właśnie przeczytacie w tej książce, co jeść a czego unikać aby dłużej cieszyć się własnym zdrowiem. 


W kolejnej części przeczytamy o tym dlaczego produkty pełnoziarniste uzdrawiają nasz organizm. Co to kulinarna apteka i jakie produkty i dlaczego do niej zaliczamy. 
Aż w końcu przechodzimy do przepisów które podzielone są na 8 grup. M.in. Przekąski i inne drobiazgi, słodkie co nieco, potrawy bogate w białko i jeszcze kilka innych. Tej książki nie da się przejrzeć i wszystko wiedzieć, ta książka wymaga czasu aby zapoznać się z wszystkimi zagadnieniami a następnie zacząć wdrażać je w codzienne życie. 






Piękne i kolorowe zdjęcia dodatkowo zachęcają aby przygotować daną potrawę. 




Tytuł - Kuchnia długowiecznych
Autor- Rebecca Katz i Mat Edelson
Wydawnictwo - Wydawnictwo M ( zdrowe zdrowie)
Ilość stron - 351 stron
Oprawa - Miękka

Z książki dowiecie się jakie są najpotężniejsze pokarmy wzmacniające nasze zdrowie. To przewodnik pełen smaku który przedstawia najbardziej skuteczne i smaczne sposoby wykorzystania żywności w celu poprawy kondycji całego ciała.



Polecam! 

Ps. Książkę możecie także kupić na tej stronie.

30 komentarzy:

  1. mniam, jak on smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior uwielbiam o jem tak czesto jak tylko mogę. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda całkiem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kalafior, ale tak przyprawionego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kalafior musi smakować nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie widziałabym tą pozycję u siebie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kalafior, ale w takim wydaniu go jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam same pysznosvi w tej książce . Ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  9. Kalafiora uwielbiam, chociaz kiedys za nim nie przepadalam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie miałam książki z przepisami;) A kalafior bardzo lubie, choć zazwyczaj jadam klasycznie z pieczoną bułką tartą ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis na pewno wypróbuję, jestem wegetarianką i szukam ciągle nowych kulinarnych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pomyślałabym, że z kalafiora można zrobić takie apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawe przepisy, kupuję;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za kalafiorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kalafiora, jednak w taki sposób nigdy go nie przyrządzałam. Dla wegetarianina taki posiłek można przyrządzać do woli.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym takiego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Potrafisz narobić smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż się głodna zrobiłam! To kolejny przepis od Ciebie, który dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja raczej nie przypadam za kalafiorami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam kalafiora! Propozycja totalnie dla mnie i mimo dwóch lewych rąk może uda mi się ogarnąć ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  21. jak ja lubię przeglądać książki kucharskie

    OdpowiedzUsuń
  22. Super ksiazka :) mam kilka ktorych uzywam czesto. A kalafiora UWIELBIAM

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham kalafior! Mogłabym jeśc go codziennie. Z chęcią wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. kalafiorka bym zadła chetnie

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam kalafiora w każdej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawe jak taki kalafiorek smakuje? Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak ja dawno nie jadłam kalafiora, musze to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma wpływ na długość naszego życia. Więcej czynników można poznać w artykułach dostępnych na stronie https://dlugowiecznosc.org/.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger