Dawno nie było nic słodkiego...
Kolejny weekend przed nami więc dziś mam dla Was ciasto które piekłam jakiś czas temu i w końcu doczekało się publikacji. Smakuje wybornie mimo swojej prostoty a dodatkowo zdobi stół.
Składniki na ciasto jasne;
Kolejny weekend przed nami więc dziś mam dla Was ciasto które piekłam jakiś czas temu i w końcu doczekało się publikacji. Smakuje wybornie mimo swojej prostoty a dodatkowo zdobi stół.
Składniki na ciasto jasne;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
dodatkowo 2 łyżki kakao Skworcu do drugiego blatu
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywną piane, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników . Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (25x35cm) i pieczemy około 20 - 25 min w temp 170-180C. Drugi biszkopt ciemny przygotowujemy tak samo , jedynie pod koniec do mąki dodatkowo dodajemy 2 łyżki kakao.
Składniki na masę;
800 ml mleka
10 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
25 dag masła ( miękkiego)
10 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
25 dag masła ( miękkiego)
Przygotowanie;
Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem od czasu do czasu mieszamy, by cukier się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mączną mieszankę i gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęsty budyń, który przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
W misce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem.
Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę. Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę.
Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem od czasu do czasu mieszamy, by cukier się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mączną mieszankę i gotujemy do chwili, aż uzyskamy gęsty budyń, który przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
W misce miksujemy masło na jasny puch a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem.
Każdy biszkopt dzielimy na 6 równych pasów.Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy masą bok pierwszego paska a następnie dokładamy drugi kolor i znów smarujemy masa i tak na zmianę. Na każdym poziomie ma być 4 pasy. Kolejny poziom układamy naprzemiennie i tak do końca. Całe ciasto smarujemy masa następnie wkładamy do lodówki aby zastygła a w tym czasie przygotowujemy polewę.
Składniki na polewę;
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru (lub więcej)
3 łyżki kakao Skworcu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru (lub więcej)
3 łyżki kakao Skworcu
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnuszka i na malutkim ogniu mieszamy aż składniki się połączą a polewa będzie błyszcząca. Lekko studzimy i polewamy zimne ciasto. Wkładamy do lodówki aby zastygła, podajemy.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto! Mniam :)
OdpowiedzUsuń