Kiedy nadchodzi jesień wtedy często gotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam!
Składniki;
1 pasek żeberek wieprzowych
1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu
1 marchew
1 pietruszka
2 listki laurowe Skworcu
2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu
4 ziemniaki
laska kiełbasy wiejskiej
1 cebula
1 łyzka masła klarowanego Skworcu
2 łyżeczki majeranku Skworcu
sól i pieprz Skworcu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie;
Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada.Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę aż do zrumienienia. Dodajemy do zupy. Wsypujemy majeranek a także starty czosnek. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. Posypać natką pietruszki.
Najlepiej smakuje dnia następnego jednak nie zawsze zostaje.... ;-)
Smacznego!
Składniki;
1 pasek żeberek wieprzowych
1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu
1 marchew
1 pietruszka
2 listki laurowe Skworcu
2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu
4 ziemniaki
laska kiełbasy wiejskiej
1 cebula
1 łyzka masła klarowanego Skworcu
2 łyżeczki majeranku Skworcu
sól i pieprz Skworcu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie;
Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada.Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę aż do zrumienienia. Dodajemy do zupy. Wsypujemy majeranek a także starty czosnek. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. Posypać natką pietruszki.
Najlepiej smakuje dnia następnego jednak nie zawsze zostaje.... ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz