Jakiś czas temu polecałam Wam świetną książkę z serii tych o zdrowiu... od Wydawnictwa M. A dokładniej Sekretne życie jelit czyli 21 sposobów na zdrowe odżywianie. Recenzje książki a także przepis na zdrowe owsiane muffiny znajdziecie tutaj pod tym linkiem. Serdecznie zapraszam bo warto! A dziś mam drugi zdrowy przepis z tej książki , tym razem na pyszną zupę!
Składniki;
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1,5 szkl fasoli
2 ziemniaki
2 liście laurowe
sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
pietruszka do dekoracji
Przygotowanie;
Groch namaczamy wieczorem jeśli następnego dnia w planach mamy ugotowanie tej zupy.
W garnku rozgrzewamy oliwę , dorzucamy pokrojoną cebulę, marchew i starty czosnek. Smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Do garnka dorzucamy fasolę i wlewamy 2-3 szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką w proszku. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Smacznego!
Składniki;
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1,5 szkl fasoli
2 ziemniaki
2 liście laurowe
sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
pietruszka do dekoracji
Przygotowanie;
Groch namaczamy wieczorem jeśli następnego dnia w planach mamy ugotowanie tej zupy.
W garnku rozgrzewamy oliwę , dorzucamy pokrojoną cebulę, marchew i starty czosnek. Smażymy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Do garnka dorzucamy fasolę i wlewamy 2-3 szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką w proszku. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz