Kolejny przepis z dynią. Musze Wam powiedzieć, że smakuje super. Podsmażona cebulką pasuje idealnie, chociaż jak ktoś lubi może polać delikatnie ketchupem, też smaczne.
No więc zapraszam!
Składniki;
Ciasto;
30 dag mąki pszennej
ok szkl. gorącej wody
2 łyżki masła
odrobina soli
Farsz;
20 dag sera białego
20 dag puree z dyni
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, łyzeczka curry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
10 dag startego zółtego sera
Przygotowanie;
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i wlewac powoli gorącą wodę ciągle
mieszając. Kiedy mąka wchłonie wodę należy zagniatać ciasto. Wczesniej
dodając odrobine soli. Ciasto zawinąć w folie i odłożyć na ok. pół godz.
Do miski wrzucamy biały ser, puree z dyni, starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny,
więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser.
Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które
kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga.
Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5
min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Podawać z podpieczoną cebulką na łyżce oleju.
Smacznego!
PYSZNE-spróbowałam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń