listopada 26, 2015

Pierogi z dynią.

 Kolejny przepis z dynią. Musze Wam powiedzieć, że smakuje super. Podsmażona cebulką pasuje idealnie, chociaż jak ktoś lubi może polać delikatnie ketchupem, też smaczne.
No więc zapraszam!




Składniki;
 Ciasto;
 30 dag mąki pszennej 
 ok szkl. gorącej wody
 2 łyżki masła
 odrobina soli

 Farsz;
20 dag sera białego
20 dag puree z dyni 
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, łyzeczka curry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
10 dag startego zółtego sera

 Przygotowanie;
 Mąkę wsypać do miski, dodać masło i wlewac powoli gorącą wodę ciągle mieszając. Kiedy mąka wchłonie wodę należy zagniatać ciasto. Wczesniej dodając odrobine soli. Ciasto zawinąć w folie i odłożyć na ok. pół godz. Do miski wrzucamy biały ser, puree z dyni, starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną cebulką na łyżce oleju. 

Smacznego!



2 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger