Babeczki są naprawdę przepyszne! można śmiało z tego przepisu na ciasto zrobić tradycyjną szarlotkę ale czyż te babeczki nie kuszą aby je przygotować?
Zdjęcie dosyć stare ale przepis jak najbardziej aktualny ;-)
Składniki;
260 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
120 g cukru
2 jajka
Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.
Dodatkowo;
około 1,5 szklanki musu jabłkowego (może być ze słoika)
2 łyżki prażonych migdałów drobno pokrojonych
Mus jabłkowy wymieszać z migdałami. Foremki na małe babeczki dokładnie wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, szklanką wycinać kółka i wylepić nimi foremki, napełnić musem a na wierzchu przykryć drugim kółkiem. Brzegi kółka posmarować woda i dobrze docisnąć aby podczas pieczenia "czapeczka" nie odeszła od babeczki, Piec w temp.180 C. około 25-30 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek.
Smacznego!
Lubię takie urocze drobne wypieki;))rzeczywiście kuszą;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam! dziękuję za miły komentarz ;-)
OdpowiedzUsuńWygladaja apetycznie ale chyba pracochlonne !!!
OdpowiedzUsuńTak się wydaje, ze pracochłonne ale tak nie jest. Wykroić kółka szklanką, wyłozyc foremki, napełnić musem, przykryć kolejnym kółkiem i gotowe! proszę wypróbować i się przekonać ;-)
UsuńIdealne na te chłody :)
OdpowiedzUsuń