Flaczki! to danie albo się uwielbia albo się nie znosi!
Wy do której grupy należycie?
Zapraszam po przepis.
Składniki;
40 dag żołądków drobiowych
40 dag serc drobiowych
2 duże udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka,
przyprawa do flaków
pieprz , słodka papryka
majeranek
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki
Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć wcześniej, żołądki i serca muszą się gotować dłużej. Gdy juz będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z rosołu. Jeśli nie mamy przyprawy do flaków, można dodać: imbir mielony lub mały kawałek utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Z żołądków drobiowych to chętnie flaczki wciągnę. Ale takie klasyczne flaki... nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńDawno temu jadłam takie właśnie klasyczne ale szczerze mówiąc już ich smaku nie pamiętam ;-)teraz wole zdecydowanie te!
Usuń