Składniki;
40dag śledzi solonych
0,5 kg cebuli
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
4 łyżki octu
1 łyżka ziela angielskiego
2 liście laurowe
0,5 szklanki wody
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 czerwona papryka
4 średnie ogórki kiszone
Przygotowanie;
Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone) Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe kawałki aby można było je poczuć ). Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy lub oleju (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania składników.. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz