Dzisiejsze danie dla miłośników kaszy gryczanej. Chociaż Ci którzy za nią nie przepadają może ją w końcu polubią? słodycz pomidorów i aromat przypraw zmienia smak kaszy na nieco łagodniejszy.
To kto chętny?!
Zapraszam!
Skłądniki;
Ciasto;
30 dag maki
1 jajko
15 dag masła
4 łyzki zimnej wody
pół łyzki soli
Farsz;
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jako
15 dag sera zółtego ( jaki akurat macie od ręką)
1 duza cebula
2 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów ( można dać też więcej )
łyzka masła
sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
1 jajko do smarowania
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folie i włozyc na około pół godziny do lodówki. Cebule posiekać, zeszklic na maśle, następnie dodać ugotowana kasze, posiekany czosnek oraz doprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia i ostudzić. Dodac starty ser i wymieszać a na końcu wbic jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką wykrawac koła, napełniac je farszem i sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor.
Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz