W cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko!
Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha!
Składniki;
ciasto;
35 dag mąki
1 łyzeczka cukru,
1 łyzeczka soli
torebka drożdży instant
50 g masła roztopionego
250 ml. mleka ( nie gorącego)
farsz;
1 duzy por
poł małego selera
2 ząbki czosnku
2 łyzki oliwy
sól i pieprz do smaku
10 dag sera typu feta
1 jako do posmarowania ślimaczków
sól i pieprz
Przygotowanie;
Mleko zagotować - do niego dodac masło oraz cukier. Rozpuscic i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Mąke przesiać, dodac sól, drożdze a na końcu dolać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto wychodzi zbyt luźne należy podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około 30 min. W tym czasie należy zrobić farsz. Pora obrać z wierzchnich lisci, umyc a następnie pokroić w półplasterki, seler obrac i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić na nią warzywa, doprawić sola oraz pieprzem i smażyc około 5 min.( nie solimy za dużo ponieważ ser feta jest słony i może się później okazać , ze przesoliliśmy ) Kiedy warzywa lekko przestygną dodać ser feta który należy rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać. Z każdej kuli należy rozwałkować podłużne wałeczki na które należy wykładać porcje farszu. A następnie ostrożnie je zwijać. Forme do muffinek wyłozyc papilotami a do każdej wkładac zrolowanego ślimaka. Wałeczki maja długość około 20 cm i grubość ok 1 cm. Slimaki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkie. Wkładamy do piekarnika na około 20- 25 min. i pieczemy w temp.180C na złoty kolor.
Smacznego!
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń