Galareta należy do takich dań które przygotowuje się zazwyczaj z jakiejś okazji. Hmm... a dlaczego nie zrobić jej ot tak?! Nadchodzi weekend więc może ktoś się skusi?
Polecam bo smaczna a przygotowanie to żadna filozofia.
Składniki;
2 nóżki wieprzowe
2 duze golonki wieprzowe
5 ząbków czosnku
1 pietruszka
kawałek selera
2 marchewki
ziele angielskie
lisc laurowy
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie;
Mięso dokładnie umyć a następnie zalac woda aby było przykryte i gotowac do miekkosci. Około 2,5 godz. Wczesniej dodac ziele i liscie natomiast włoszczyznę wrzucuc około godziny przed koncem gotowania.(wcześniej nam się rozgotuje) Kiedy mieso będzie miękkie przecedzamy wywar. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieso oddzielamy od kosci. Włoszczyzne kroimy w drobna kostke i mieszamy z mięsem. Do salaterek wkładamy mięso ( ja włożyłam do butelek po wodzie mineralnej przeciętych na pół, czyli do takiej jakby łódki. Butelke trzeba w lodówce podeprzeć czymś aby nam się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz