października 04, 2015

Musztardowe kluski z dziurką.

Kluski prawie jak śląskie ale z dodatkiem musztardy. Fajnie smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.
 
Składniki
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
0,5 kg, ziemniaków
20 dag maki
10 dag kaszy manny
1 jajko
3 łyżki musztardy
1 łyżka smalcu gęsiego
sól i pieprz
 
 
Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule pokrojona w kostke. Podsmazyc na złoty kolor.
Ziemniaki obrac, zetrzeć  na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie.
Wode zagotowac z solą i do wrzącej wody wrzucać kluski, gotowac ok 5- 10 min. Wyjąć łyzką cedzakowa i posypac cebulka z boczkiem.
Musztarda daje smaczny gorczycowy posmak. Można podawać z różnymi mięsiwami lub jako samodzielne danie.
 
Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger