Racuchy to niby deser, ale jadany jako drugie danie, albo jako śniadanie, albo też na podwieczorek.
Hmmm.... A Wy kiedy zajadacie się racuchami?
Składniki;
1 szkl. mleka
1 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy)
20 dag maki
2 jajka
ok 25 dag śliwek
3 łyżki cukru
orzechy do dekoracji
Przygotowanie;
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli na początku śliwki się przypalają to wlać odrobinkę wody (2-3 łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły.
Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione.
Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
idealne na przekąskę,śniadanie czy nawet kolację :)
OdpowiedzUsuńTak, masz racje ;-)
Usuń