października 07, 2015

Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową.

O rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam!


Składniki ma ciasto;
 1,5 szklanki maki pszennej
 pół kostki masła (10 dag)
 3 łyzki cukru
 3 łyzki zimnej wody

Przygotowanie;
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc do lodówki na ok godzine

Nadzienie;
 5 dużych jabłek
 2 łyzki maki
5 łyzek cukru
cynamon
 konfitura z mirabelek ok 2 łyzki
1 jajko


Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka. wystające brzegi zawinąć do srodka.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.(może być gruby lub brązowy) Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac i posmarować wierzch konfiturą ( tylko wystające jabłka).Podawać na ciepło lub zimno. Ciasto smakuje naprawdę świetnie! idealne do popołudniowej herbaty czy też kawy!

Smacznego!

3 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger