O rustykalnej tarcie słyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam!
Składniki ma ciasto;
1,5 szklanki maki pszennej
pół kostki masła (10 dag)
3 łyzki cukru
3 łyzki zimnej wody
Przygotowanie;
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc do lodówki na ok godzine
Nadzienie;
5 dużych jabłek
2 łyzki maki
5 łyzek cukru
cynamon
konfitura z mirabelek ok 2 łyzki
1 jajko
Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka. wystające brzegi zawinąć do srodka.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.(może być gruby lub brązowy) Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac i posmarować wierzch konfiturą ( tylko wystające jabłka).Podawać na ciepło lub zimno. Ciasto smakuje naprawdę świetnie! idealne do popołudniowej herbaty czy też kawy!
Smacznego!
Cudowna. Jak ja uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńCudowna. Jak ja uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTa tarta też mnie urzekła, jest przepyszna a taka zwyczajna ;-)
Usuń