Zaczynamy sezon na Dynię! dziś podstawa - czyli puree dyniowe.
Zapraszam!
Co będziemy potrzebować? tylko i wyłącznie DYNIĘ.
Ja wybrałam dynię hokkaido, ważyła 1200 g.
Dynię przekroiłam na pół a następnie na małe porcje. Łyżką wydrążyłam środek.
Naczynie do zapiekania najlepiej delikatnie (samo dno) posmarować masłem. Bo podczas pieczenia dynia lekko nam przywrze do dna.
Tak przygotowaną dynie ukłądamy w naczyniu żaroodpornym które przykrywamy. Moje naczynie nie posiada pokrywki więc nakryłam je folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika do 180C. i pieczemy około 60 min.
Gotowe!
Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też
bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni.
Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree.
Życzę wielu inspiracji kulinarnych z udziałem dyni!
w sezonie jem je dosłownie kilogramami :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam swoją przygodę z dynią ;-) i chyba też zacznę jeść kilogramami!
OdpowiedzUsuń