września 20, 2015

Śliwki pod otrębową kruszonką.

Myślę ,że ten deser zna każdy z Was. Szybki do zrobienia, więc jeśli "chodzi" za Wami coś słodkiego to będzie idealny do zrobienia!
A więc smacznego!

Składniki;
0,5 kotki masła
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. otrąb pszennych (lub płatków owsianych)
0,5 szkl. brązowego cukru

śliwki ( ilośc zależy od Was)

Z podanych składników wyrobić kruszonkę. Rozdrabniać palcami aby była jak najbardziej sypka. Kilka małych foremek lub jedną większą nasmarować masłem. Na dno każdej miseczki wsypać trochę kruszonki, aby dokładnie pokryła dno. Na niej układamy wypestkowane śliwki. Ja układam ciasno, aby cała powierzchnia była pokryta. Ale to zależy czy lubicie bardziej  śliwki czy kruszonkę ;-) więc ilośc dopasujcie sobie sami. Wierzch dokładnie przykryć kruszonką. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. na około 25- 30 min.
Nasz deser będzie gotowy jeśli kruszonka lekko się zrumieni a śliwki  puszczą sok i będą bulgotać.
Jemy na ciepło lub po wystudzeniu.

Gotowe!



4 komentarze:

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger