Buraki! to kolejne warzywo które kojarzy mi się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy.
Składniki;
2 skrzydełka kurze
1 marchewka
mały kawałek selera
3 duże ziemniaki
3 buraki
ok. 3litrów wody
2 zabki czosnku
przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka
Kluseczki:
1 jajko
20 dag sera feta
20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony tylko kremowy)
10 dag mąki
Dodatkowo;
2 łyzki posiekanych orzechów włoskich
smietana kwasna
natka pietruszki
Mieso umyc,zalac woda,dodac obrana marchew i seler.Chwile pogotować, ziemniaki i buraki obrac pokroić w kostke i dodac do zupy. Gotowac do miekkosci. Czosnek zetrzeć na tarce i również dodac do zupy. Zupe zdjąc z ognia i wystudzić a następnie dokładnie zmiksować ja blenderem na jednolity krem.(wyjmujac wcześniej mieso i uzyc do innych celów).Krem znów postawić na ogien i doprawić do smaku, jeśli dodamy za dużo ziemniaków i kolor nie będzie bardzo intensywny możemy dodac kilka łyzek przecieru buraczanego.
Kluseczki;
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą a następnie zagnieść i wstawić do lodówki na około 10 minut. Nastepnie za pomocą dwóch łyzek formowac kluski i wrzucać je na lekko osolony wrzątek. Gotowac około 5 minut. Do ciasta już nie należy dodawać soli bo feta jest wystarczająco słona.
Kluseczki podawac z kremem buraczanym. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi orzechami i natką pietruszki. Można róniez udekorować smietana.
Krem smiało możemy podac na uroczysty obiad, smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Nigdy nie przepadałem za kremami, ale chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze ;-) czekam na komentarz po degustacji ;-)
UsuńPodobają mi się te kluseczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, pasują do wielu zup nie tylko do te ;-)
Usuń