września 15, 2015

Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką.

Śliwki! Mmmmm..... Kto lubi?
W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie.

Składniki na ciasto;
4 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
1 margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzeczka amoniaku
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyzki śmietany gęstej 18%
cukier waniliowy

1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką)
cynamon
3 łyzki bułki tartej

2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy)
1 szkl. cukru kryształu
5 białek

Kruszonka;
2 łyżki mąki
2 łyzki cukru kryształu
2 łyżki margaryny

Przygotowanie;

Z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąc w folie i chłodzić min. pół godz. Sliwki wypestkować i odsączyć na sitku.
Z białek ubic sztywną piane, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać 2 kiśle (proszek) i dokładnie wymieszać.
Składniki kruszonki dokładnie ze sobą wymieszać. A następnie rozetrzeć w palcach aby powstała kruszonka. Jeśli robią nam się duze "grudy" wtedy dodać jeszcze odrobine mąki aby kruszonka miała konsystencje piasku.

Brytfanke o wymiarach 35- 25 cm. wyłozyc papierem do pieczenia. Natłuścic i posypać bułką tarta (1 łyzka). Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną większą którą należy wyłozyć dno foremki.( a drugą mniejszą zostawić na dekoracyjne paski na wierzchu ciasta). Ciasto posypać bułką tarta (2 łyzki) na to wyłozyc sliwki. Miąższem do góry. Sliwki posypać delikatnie cynamonem. A na to wykładamy ubitą piane z białek. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy dekoracyjną kratke na pianie. Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok. 50 min.  Uważając aby za bardzo nam nie przypiekł się wierzch ciasta.
I to by było na tyle ;-)

Smacznego!








8 komentarzy:

  1. Juz upieklam i byl przepyszny i polecam wszystkim w koncu to najlepsza pora na ciasta sliwkowe.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie smak tego ciasta, pewnie jest przepyszne :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborne musiało być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny smak przepyszne to ciasto sliwkowe !!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger