września 27, 2015

Cytrynowy dorsz.

Ryby lubię za to , ze w szybki sposób można przygotować z nich smaczne danie. Czy to samodzielnie podane czy też połączone z innymi składnikami.
Dziś typowo szybkie niedzielne danie.

Zapraszam!

Składniki;
60 dag polędwicy z dorsza
1 cytryna
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyzki oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy


Przygotowanie;
Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny zetrzeć skórkę. A następnie wycisnąć sok. Drugą połówke pokroić w plastry. Sok z cytryny połączyć z oliwą i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Polędwice pokroić na mniejsze porcje a następnie ponacinać na głębokośc ok 1 cm. (na całej powierzchni ryby co ok 2 cm) Rybę dokładnie nasmarować powstałą marynatą z każdej strony. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki a następnie plastry powkładac w otwory na całej rybie. Rozmaryn opłukać i również po listku włozyc w nacięcia. Wierzch ryby oprószyć startą skórką z cytryny oraz pieprzem cytrynowym.Na wierzchu możemy połozyc dodatkowo gałązke rozmarynu. Rybę zawinąć w folie alumiiową i piec do miękkości, około 20 min.
Podawac obłożoną plastrami cytryny z warzywami czy z czym tam chcecie ;-)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger