września 14, 2015

Zupa soczewicowa.

Soczewica - kolejne odkrycie! zupa grochowa w moim domu cieszy się wielką popularnością. Któregoś dnia zamiast łuskanego grochu który właśnie się skończył dodałam soczewice - czerwoną i to był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-)


Składniki;
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki
1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy
4 ziemniaki
1 liśc laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
marchewka, pietruszka
1 łyżka kuminu
1 łyzeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki oregano i tymianku
2 łyzki oleju

Przygotowanie;
Marchew i pietruszkę obrac, pokroić w kostke i wrzucić do garnka. Zalac 2 litrami wody. Dodac lisc i ziele angielskie. Gotowac kilka minut a następnie dodac dobrze wypłukaną soczewice oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obrac, pokroić w kostke. Jednak z dodawaniem wstrzymać się do czasu az soczewica będzie na pół miekka. Kiełbase obrać ze skóry, pokroić i przyrumienić na patelni na oleju. Do zupy dodac ziemniaki, gotowac do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami. Na samym końcu dodać podsmażoną kiełbase. Wymieszac i gotowe.
W trakcie gotowania należy uzupełnić ilośc wody do odpowiadającej nam konsystencji.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger