Ciasteczka to kolejna rzecz którą bardzo lubie robić. Bardzo mnie cieszy wykrawanie, wałkowanie, wycinanie i te wszystkie czynności z tym związane. Po prostu uwielbiam!
A więc zapraszam!
Składniki;
20 dag miękkiego masła
10 dag cukru
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
25 dag mąki
10 dag pistacji (niesolonych)
10 dag żurawiny
Wymieszać masło, cukier i aromat waniliowy drewnianą łyżką. Dodać mąkę, a następnie pistacje i żurawinę.(Bakalie wcześniej najlepiej pokroić na mniejsze kawałki lub na chwilke wrzucic do blendera) Zagniesc ciasto.Uformować 2 wałki o średnicy 4-5 cm. Schłodzić przez 1 godzinę, można też zamrozić, aby upiec ciastka później.
Ciasto wyjąc z lodówki i pokroić na plasterki około 1 cm grubości, układać na blaszce wyłożonej papierem i natłuszczonej, piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Ciasto wyjąc z lodówki i pokroić na plasterki około 1 cm grubości, układać na blaszce wyłożonej papierem i natłuszczonej, piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Smacznego!
Zdjęcie jest dosyć stare ale przepis jak najbardziej aktualny ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz